Wanneer ongunstige toestanden nodig zijn voor vooruitgang...

Gepubliceerd op 26 maart 2024 om 10:51

Hoesten. Kinkhoest? Dit lange hoestvirus...

Wij hebben het ook in huis. Ik verwacht één buikgriep per winterseizoen in huis te krijgen. Ook hebben wij bijna elke winter met hoesten mee te maken. Vanaf november beginnen wij met jeukende droge huid (door de verminderde luchtvochtigheid buiten maar ook binnen.) Met vier kinderen tussen de 6 en 11 jaar, hebben wij seizoens-gebonden ritmes... ook merk ik dit in onze gezondheid.

 

Dit jaar heeft het eerste kind dit hoestvirus in januari opgepakt... maar het valt mij op hoe ontzettend lang dit hoest duurt. Ik heb in het verleden zo veel smeersels en dingen geprobeerd tegen de hoest. Het lezen van een hoestdrankje label is wat mij over de drempel haalde om toch de etherische olieën te proberen, die ik inmiddels een beetje bang voor was geworden door het lezen van waarschuwingen over veilig gebruik. Het eerste ingredient in dit hoestdrankje voor kinderen was glucose-fructose siroop, gevolgd door een paar andere ingredienten dat ik niet meer weet, daarna alcohol, daarna eucalyptus en pepermunt etherische olieën. Ik had zelf etherische olieën al een poos in huis (lees maanden), had best wat gelzen over verdunning en gebruik, en dit etiket van de hoestdrankje is wat mij over de drempel gebracht had om het zelf te doen en gebruiken. Ik maakte op dat moment mijn eerste "zalf smeersel." Dit was gewoon kokosolie plus een druppel pepermunt olie. Dit heb ik als "hoestbalsem" gebruikt. Inmiddels zijn wij 10 jaren verder, zijn mijn "zalfjes" veel meer ontwikkeld en ik heb een stuk of 20 verschillende etherische olieën geprobeerd bij hoestende kinderen. Ik heb 's nachts de diffuser aan gezet in de slaapkamer van de hoestende kind. Diffuser overdags in de woonkamer, verschillende combinaties balsems op de voeten gesmeerd, op de buik, rug en borstkas gesmeerd. Ik heb een "stoomcabine" van de badkamer gemaakt, waarbij een paar druppels etherische olieën op de vloer. Dit stoomcabine is trouwens het oplossing waarmee wij de beste resultaten tot nu toe gehad hebben. Maar toch, blijft dit hoest echt hangen.

 

Inmiddels ben ik ook hoesttincturen aan het bedienen (met tijm, salie, calendula, venkel en koningskaars). 

Helpen met een blinddoek om.

Wanneer wij hoest in huis hebben vind ik het lastig om te weten hoe ik dit moet "behandelen." Ik denk goed na over de omstandigheden en klachten, en kijk of ik een beetje kan raden waar de hoest vandaan komt, of het een virus is of iets anders. Toch voelt het een beetje als proberen te helpen terwijl ik een blinddoek om heb.

Etherische olieën gebruik

Gisterenavond deed ik het weer. Ik heb snel een "balsem" gemaakt. Op zulke momenten ben ik heel blij dat ik etherische olieeën in huis heb. Ik heb ze vaak geprobeerd tegen een hoest, met tot nu toe, nog geen grote effect, dus ik heb ze een heel poos laten liggen en ik probeer onze hoest door andere manieren aan te pakken.

Altijd aan het ontwikkelen

Toch ben ik altijd nieuwe recepten aan het bedenken en ontwikkelen. Ik wil heel graag een hoest zalf ontwikkelen- maar dan zonder pepermunt, rozemarijn en eucalyptus. Ik heb meerdere bronnen die ik volg als het gaat om veilig en effectief gebruik van etherische olieën, en ik blijf verdiepen in bepaalde olieën zelf. Toch met de hoestzalf, ik heb zo vaak een samenstelling geprobeerd waar niets van gekomen is dat ik heb het anderhalf jaar laten liggen. Gisterenavond, door de hoest van onze dochter werd ik weer opgewekt en kwam er weer de motivatie om door te gaan met een hoest balsem. Ik dacht plotseling om een nieuwe combinatie van olieën die ik nooit eerder samengesteld had, en ik ging dit in wat gesmolten kokosolie doen. Zo test ik de olie samenstellingen altijd. In dit geval gaat het niet om de structuur van de zalf of de werking voor de huid, het gaat op dit moment puur om de werking van de etherische olieën.

Toestand + inspiratie = testen!

Het feit is dat het liefst is iedereen altijd gezond, en heeft niemand last van wat. Het liefst zijn er dus geen oplossingen nodig voor lichamelijke problemen, om dat het liefst zijn er geen lichamelijke klachten. Helaas hebben we wel mee te maken met lichamelijke klachten, dus zolang we hier op aarde zijn, blijf ik oplossingen zoeken voor onze lichamelijke klachten bij ons thuis. Het feit dat ik kan mijn zalfjes en producten alleen testen wanneer er een ongewenste situatie is, betekent dat het duurt best lang om een recept te ontwikkelen. Soms zit er maanden of jaren tussen een geval van de klacht dat ik probeer aan te pakken... wat natuurlijk heel gunstig is. Maar nu, zitten wij met een hoest. En nu heb ik ook nog meer ideeën, dus nu ga ik verder met het testen van olieën en hoop nog wat vooruitgang te boeken :)

*dit is geen medische advies, alleen maar mijn eigen mening en verhaal. Raadpleeg altijd advies van uw eigen huisarts voor gebruik etherische olieën, en zoals altijd, gebruik vooral gezond verstand :)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.