Eerste zalfjes maken

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 21:46

Wil je zalfjes gaan maken, maar weet niet waar je moet beginnen? Gebruik je al essentiële oliën, maar je wil nu zalfjes maken om het herbruik van de oliën makkelijker te maken, en minder te verspillen?

 

Hier leg ik mijn basis gereedschap, grondstoffen en de bereidingswijze uit:

 

1. Gereedschap

Wat je al in huis heb:

 • schone, hitte-bestendige glazen bekers (1-2 per zalf) (Ik gebruik deze van HEMA)

 • een schone pan.... braadpan werkt perfect. Het moet niet diep zijn.

 • Schone lepels

 • maatlepels

Wat je waarschijnlijk moet kopen:

 • blikjes of iets waar je wil je zalfjes in bewaren. Als je begin, wil je altijd meer doen... dus ik zou 10 blikjes van 10mL aanschaffen.

 • labels/stickers

 • precies weegschaal (bij voorbeeld deze ) Je kan natuurlijk een gewone keukenweegschaal gebruiken, maar die meten vaak niet zo'n kleine gewicht, en dan moet je groter porties maken, en dan verspil je waarschijnlijk meer, OF je moet veel langer wachten om een op te maken, voor dat je een volgende poging wil maken.  Als je ben van plan om alleen echt simpele zalfjes te gaan maken (met alleen kokos olie en essentiële olie), is dit niet nodig.

2. Grondstoffen

Simpel:

Voor het meeste simpele zalf heb je maar kokos olie en essentiële olie nodig.  Je lees al vaak alles waarvoor kokosolie goed is, en hoe het gebruikt kan worden!  Kokos olie kan gewoon ingesmeerd worden uit het verpakking.

Iets meer dan de basis:

 

shea boter, bijenwas, vitamine E olie, calendula olie... of wat je wil! + essentiële oliën

 

Ik maak mijn ingrediënten keuze hier op basis van waar ze goed voor zijn, en de structuur.

 

Als je wil ideeën over het gebruik van deze in een basis zalf, kijk hier voor een beetje meer uitleg over mijn 5 basis grondstoffen voor zalfjes maken.

 

3. De bereidingswijze:

 1. maak alle gereedschap, blikken ezv. Goed schoon (bij voorbeeld met kokend water), en daarna droog.

 2. Smelt de harde boters/olie/bijenwas, in een beker “au bain-marie” in een pan

 3. als het gesmolten is, haal het beker uit de pan, zet het op een doekje op het aanrecht. Laat het een paar minuten afkoelen, en maak het beker goed droog (de buitenkant word nat van de kokende water)

 4. voeg essentiële oliën toe (als ze heet word, kunnen ze “afkoken”, en worden daardoor minder effectief)

 5. giet in blikje

 6. laat het afkoelen/stollen

 

Kijk op mijn instagram voor meerder voorbeelden.

Tips:

 • begin met erg kleine hoeveelheden. Als je wil experimenteren, vaak ontdek je gelijk na het eerst gebruik van een zalf, wat je wil verbeteren. Voor mij gaat het vooral om hoe het smeert. Ik wil dat het is niet rots-hard, maar ik wil ook niet dat het zo'n lage smeltpunt heeft dat het word als boter in je vingers. Het is dus experimenteren om een goeie samenstelling te krijgen.

 • Gebruik één nieuwe grondstof per keer.  Begin met gewone kokosolie. Smelt de kokosolie, voeg de essentiële olie toe, tada!  Zalf gemaakt! (haha :)) Het werkt. Het stolt, het smeert!  (Binnenkort komet een "en nu?" blog bericht, voor na het eerste zalfje...) .  Na je eerste keer, zal je vast snel ontdekken hoe je wil je zalfje verbeteren voor je eigen gebruik.  Experimenteer met één nieuwe grondstof per keer, zo kan je zien precies wat voor invloed deze grondstof heeft op je zalf.

 • noteer goed je recept.  Ik vind nu een echte boek met papier en pen is mijn beste manier om mijn recepten op te slaan, vooral als ze zijn nog niet perfect naar mijn wens.  Ik heb ook heeeel veel recepten op mijn computer staan, maar als ik maak wijzigingen, is het niet altijd duidelijk wat ik heb al gedaan of wat ik wil doen ezv.
 • label je blikjes.  Vaak kan je ruiken of zien wat voor zalf het is, maar als je heb meer dan vier of vijf, is het minder duidelijk.
 • raak niet gefrustreerd als je eerste zalfje blijkt niet zoals je lotions.  Het is een leerproces.  Maak één kleine verandering volgende keer, en kijk wat voor invloed het heeft op je eindproduct.  

 

Veel zalf-maken plezier!