Etherische olie op een budget. Zo kan je met 6 flesjes olie per jaar!

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 21:50

In 2013 ben ik lid geworden van een essentiele olie bedrijf. Door lid worden, had ik directe contact met iemand die ervaring met de olien had, ik had vertrouwen in de kwaliteit van de olie zelf, en ik kon ook nog op die manier korting krijgen op de olien. Bijna 10 jaar verder, ben ik geen lid meer van een olie bedrijf, en ik koop kleine aantallen olie flesjes, wanneer ik het nodig heb. Inmiddels, koop ik ongeveer 4-6 olie flesjes per jaar, en dan gebruik ik ze allemaal. Toch, heb ik olie zat in huis. Op deze manier, is het gebruik van olie toch betaalbaar. Hoe dan?

 

  • Kies oliën die multifunctioneel inzetbaar zijn. Oliën met bepaalde veiligheids-risico's bestel ik niet meer.  Dit zijn bij voorbeeld “hete” oliën zoals pepermunt, oregano en kruidnagel.  Kijk naar wat je doelen zijn met de oliën.  Voor wie of welke doeleinden wil je ze gebruiken?  Dit is veel belangrijker dan wat is nu in de aanbieding.  Dit zijn mijn doeleinden met de oliën: kleine gezondheidskwalen verhelpen, schoonmaken, toxische spul in huis vervangen voor natuurlijke producten, longen en immuun systeem ondersteunen tijdens hoest-en-griep seizoen.

     

  • Praktisch gebruik. De olie zelf is erg geconcentreerd. In 1 druppel zit er al veel “stof", dus je heb niet eens 1 hele druppel nodig om voordeel van te krijgen.  Het is namelijk meer belangrijk dat het vaker gebruikt is, dan dat het in grote hoeveelheden gebruikt is.  Als ik in een keer 8 druppels in de diffuser gebruik, is het niet echt goedkoop. Inmiddels vind ik de olie meer effectief wanneer het lokaal aangebracht is bij de bepaalde persoon voor de bepaalde klacht. Bij voorbeeld, ik smeer veel liever een zalf op het kind die hoest, in plaats van (soms in combinatie met) olie in de diffuser doen.  Vaak doe ik dan ook de diffuser 's nachts aan in een slaapkamer met een hoestende kind, maar ik zet meer in om zalf te smeren dan olie in de lucht te laten verstuiven.

 

Wil je oliën aanschaffen maar weet niet welke? Dit zou ik aanraden:

  • 1 flesje citroen olie

  • 1 flesje melaleuca (teatree) olie

  • 1 flesje dennennaald olie

 

Hier kan je heel veel mee doen.

 

Citroen olie is vooral bekend voor zijn reinigend eigenschappen. Het heeft ook een heerlijk frisse geur.

Melaleuca is bekend voor de volgende eigenschappen: zuiverend, bacterieremmend, schimmeldodend, jeukstillend, pijnstillend, verzorgend en verzachtend.

Dennennaald olie is bekend voor sterk antiseptisch en stimulerend eigenschappen.

De citroen olie is fototoxisch, dus daar moet je rekening mee houden (meer uitleg volgt).  Verder zijn deze oliën hartstikke veilig (alles met redelijkheid gebruikt hè.)

 

Allesreiniger:

In een lege spuitfles, doe 300mL water, 100mL vodka en 100mL azijn. Voeg 10-20 druppels olie van keuze toe (ik gebruik een combinatie van deze alledrie). Even schudden, en dan kan je dit gebruiken als alles reiniger. Ik heb een flesje van dit in elke badkamer, en één in de keuken staan. Deze gebruik ik ook eventueel op de bank of tapijt als iets geknoeid is, en ook als een vlekkenverwijderaar (dit ben ik nog steeds aan het testen, maar tot nu toe bevalt het heel goed als vlekkenverwijderaar!)

 

Dweilen:

Vul je emmer met water, maar in plaats van sop, voeg +-100mL azijn toe (*gebruik GEEN azijn wanneer je het op natuursteen gebruik), en 5-10 druppels olie van keuze. Ik gebruik altijd een citrus olie (omdat ze reinigend zijn, en de geur vind ik zo lekker), en ook melaleuca erbij. Den is ook heerlijk hierbij!

 

Verkoudheid:

Voel je een kriebel in je neus of keel? Je kan met deze oliën goed stomen. Doe wat kokend water in een kom, voeg 1 of 2 druppels olie aan toe (deze drie oliën zijn allemaal geschikt voor dit), en dan adem de stoom in. Je kan ook makkelijk een paar druppels op de vloer in je douche cabine doen (niet direct onder de water stroom). Op deze manier krijg je ook de oliën gestoomed, door je neus, keel en longen. Dat is waar je ze wil hebben!

 

Hoest Zalf:

Neem een grote eetlepel van kokos olie. Laat het (au bain marie) smelten, voeg 5 druppels melaleuca, 5 druppels den en 5 druppels citroen aan toe. Giet dit in een kleine afsluitbare, schone blikje of bakje. Dit kan je op je nek (keel) smeren bij keelpijn (melaleuca is schimmelwerend), en op je buik en rug (longen) bij hoesten. Dit is het aller-simpelste manier om een zalf te maken, maar zo kan je dit vaker gebruiken. Wanneer dit niet tot wens is, voeg een beetje gesmolten bijenwas toe, of shea boter... de mogelijkheden zijn eindeloos! **let op: huid met citroen olie (fototoxisch) moet niet blootgesteld worden aan de zon binnen 12 uren.  Breng dit 's avonds aan, of zorg dat het huid blijft bedekt, anders laat het citroen weg van de recept.

 

Veel succes en plezier met het uitzoeken van hoe jij je oliën het best, meest effectief, praktisch en goedkoopst in kan zetten!

 

Alles wat hier geschreven is is mijn eigen persoonlijke ervaring en verhaal, en NIET medische advies. Raadpleeg altdij eerst uw arts voor gebruik van essentiele olie.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.