5 basis grondstoffen voor zelf-gemaakte verzorgingsproducten

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 21:46

Wil jij natuurlijke verzorgingsproducten maken, maar klein en simpel beginnen?  Weet jij niet waar je moet beginnen?  Hier zijn mijn tips om basis grondstoffen in huis te hebben, waar je veel mee kunt maken en doen.

Verzorgingsproducten maken met 5 basis ingredienten:

(in volgorde van belang)

- shea boter

- vitamine E olie

- lavendel essentiële olie

- bijenwas

- vloeibare olie van keuze (gefractioneerde kokos olie, calendula olie, amandelolie, jojoba olie, rozenbottel olie)

 

Met deze grondstoffen kun je de volgende maken:

- hand/droge huid zalf

- gezicht zalf

- multifunctionele lichaams- zalf

- lippenbalsem

 

Als ik had maar deze 5 grondstoffen beschikbaar, ik zou een zalf ervan maken met dit soort van recept:

 

20g shea boter

5mL calendula olie

10 druppels vitamine E olie

2g bijenwas

10-20 druppels lavendel olie.

 

Dit zalf zou ik voor bijna alles gebruiken: gezichtsdagcrème, lichaams crème, droge hand crème, eczeem plekken op mijn baby, lippenbalsem ezv.  Ik zou het ook op mijn voorhoofd smeren als ik had hoofdpijn, of op mijn schouders/nek als ik gespannen ben.  

 

De shea boter is een goede basis boter voor een zalf.  In vergelijking met kokos olie, de stollingstemperatuur is wat hoger, waarbij het word niet vloeibare in de zomer.  Het is zacht genoeg om gewoon puur te gebruiken.

 

Calendula olie is verzorgend voor de huid.  Calendula olie is voor mij het belangrijkste ingredient tegen eczeem.  

 

Vitamine E olie is goed om het huid te laten herstellen.  Dit is vooral goed al er kleine wondjes op zitten... en dat komt heel vaak voor, in ieder geval bij mij!  Vitamine E olie is ook een soort van natuurlijke conserveermiddel.  Daarom gebruik ik Vitamine E olie in bijna elke recept.

 

Bijenwas is goed beschermend voor het huid.  Ik vind dit vooral in de koude winter.  Met het gebruik van bijenwas op mijn lippen of droge handen in de winter, vind ik dat alles word veel minder snel droog.

 

Lavendel essentiële olie is een van de populairste, en voor een goede reden!  Het kan helpen met ontspannen, spierpijn, en ook kalmerend voor ontstoken huid.

 

Als ik kon maar 5 natuurlijke olien en grondstoffen aanschaffen, dit zou het dus zijn.  Hiermee kun je al heel veel maken!

 

Om een stapje verder te gaan, met gebruik van een paar meer essentiële oliën, kan het meer specifiek worden voor bepaalde doeleinden.  Bij voorbeeld, met gebruik van een of meerdere van de volgende oliën (wierook, geranium, rooms kamille of copaiba) word het een erg goede zalf voor bij voorbeeld eczeem, of ontsmetting voor schaafwonden.   Of, met gebruik van pepermunt, eucalyptus, wierook, rozemarijn, oliën is het goed tegen verkoudheid en hoofdpijn.  Met de combinatie van pepermunt, lavendel en citroen, is het goed tegen hooikorts.  Hier word het zelf-maken juist heel leuk!

 

*Wat hier geschreven is is geen medische advies.  Als u zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijn slikt of heeft medische aandoeningen, raadpleeg altijd eerst uw huisarts voor gebruik van essentiële olie*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.