5 producten die maken je hele huis natuurlijk schoon

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 21:46

Natuurlijke schoonmaakmiddelen maken kan ingewikkeld worden, maar het kan ook best wel simpel zijn.  Je kan bijvoorbeeld veel verschillende essentiële oliën gebruiken voor verschillende werkingen of geuren, maar je kan het ook heel simpel houden.

5 basis ingrediënten die maken je hele huis natuurlijk schoon:

- Baksoda

- Castille Zeep

- azijn

- citroen essentiële olie (of een reinigend samenstelling, zoals Purify)

- een goede natuurlijke ontsmettingsmiddel (zoals On Guard concentrate van doTerra)

- extra: een raamdoek om alles mooi te laten glimmen :)

Ik maak om de paar weken een poetscrème met baksoda, castille zeep, citroen olie en water in een oude Dreft knijpfles.  

 

- Gewone allesreiniger: water en citroen olie met een beetje On Guard concentrate, in een spuitfles.  

- kalkaanslag:  Poets met de poetscrème en een schuurspons of oude tandenborstel.  Spoel.  Afhankelijk van hoe erg de kalkaanslag is, neemt het ook wat elleboog vet ;)

- vieze tegel voegwerk:  breng poetscrème aan in een dunne laag.  Laat 15 minuten zitten, daarna poets met een schuurspons en spoel.  Als het heel vies is, voeg extra citroen olie toe, of On Guard concentrate.

- vieze gootsteen: poetscrème

- na ziekte: in een spuitfles, voeg gedistileerde water, essentiële oliën, On Guard concentrate en azijn.  Spray op ALLES!  Deurkrukken, lampschakelaars, deuren, handvatten, meubels, leuning, kasten, aanrechten.  Ik gebruik dit ook als allesreiniger in de WC in het algemeen. Extra ontsmettende kracht is nooit verkeerd in de WC.  De belangrijkste werkende ingredient in dit is de "On Guard concentrate".

- matras verfrisser: in een spuitfles, voeg citroen olie en gedistileerde water toe.  

- dweilen: in een dweilemmer, doe warme water met wat azijn, castille zeep en citroen olie.  Als er is ziekte in het huis, voeg On Guard toe.

 

Persoonlijk, gebruik ik ook nog andere essentiële oliën erbij, maar dan word je kosten ineens veel hooger.  Opzicht kan citroen olie veel doen.  Ik voeg vaak melaleuca, spar en grapefruit naar het poetscrème toe, voor extra anti-schimmel eigenschappen.  Ook melaleuca naar het ontsmettings spray.  Voor dweilen, gebruik ik vaak limeon en "purify" een samenstelling wat bedoeld is om te reinigen, maar ik vind het niet zo lekker ruiken, dus ik gebruik liever gewoon citroen.

 

                          Veel schoonmaakplezier!

 

*Let op!  Als er water in een product zit, kan bacterie in het groeien.  Gebruik eerder kleine hoeveelheden, en maak het binnen een paar weken op.*


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.