Calendula zalf verzachtend voor de huid

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 11:13

Calendula zalf verzachtend voor de huid

Goudsbloem

Calendula is een bloem, die ook "goudsbloem" genoemd wordt. De latijnse naam is "calendula officinalis" en in engels noemen ze het een marigold. Calendula is een éénjarige plant die gevonden kan worden door en in veel tuinen. Calendula kan gebruikt worden als kleurstof (voor bij voorbeeld kaas), het is eetbaar, dus het kan ook worden gebruikt voor versiering voor taarten of door de salade of thee. Calendula olie, of calendula maceraat is een belangrijke ingredient in mijn witte zalf.

Eigenschappen van calendula zalf

Een snelle google zoektocht kan veel inzicht geven in waarvoor calendula bekend is. Een paar eigenschappen van calendula zijn onder ander:

- stimuleert aanmaak van nieuwe weefsel

- ontstekingsremmend

- wondhelend

- jeuk-stillend

Wat calendula extra bijzonder maakt is dat het erg veilig en zacht is. Er zijn geen bijwerkingen van calendula. Het enige waar men op moeten letten is, net zoals elke stof en plant op aarde, kunnen men er allergisch voor zijn. Gelukkig komt dat amper voor en de mensen die dat hebben weten het vast al.

Calendula bloemen voor zalf

Calendula maceraat zalf

Calendula olie maceraat voor zalf

Calendula olie is eigenlijk een maceraat. Dit betekent dat de (gedroogde) plant wordt in een olie gezet, en in de olie laten trekken. Door de plant in olie te plaatsen, worden veel van de olie-oplosbare stoffen uit het plant getrokken, en die blijven in de olie. Dit olie neemt dan over bepaalde eigenschappen van het plant zelf. Dit olie kan vervolgens zo gebruikt worden, of kan in een product verwerkt worden, zoals een zalf. Officieel heet dit een maceraat, maar voor het gemak wordt het vaak "calendula olie" genoemd. Dit is trouwens een grote verschil tussen etherische olieën. Etherische olieeën worden vaak gewonnen door koud-persen of distilatie. Om etherische olieen te winnen moet de plant door een meer ingewikkelde proces doorgaan, waarvoor speciale gereedschap nodig is. In vergelijking met etherische olieen, een maceraat kan iedereen opzicht thuis zelf maken!

Calendula zalf maken

Calendula zalf is eigenlijk gewoon zalf met calendula als één hoofdingredient. Je kan calendula zalf makkelijk zelf thuis maken! Als je het meest simpel calendula zalf wilt maken, kan je zo beginnen:

1) pluk mooie schone calendula bloemen wanneer ze mooi in bloei zijn, of net daarvoor.

2) laat je bloemen goed drogen. Ze kunnen in een droogoven gedroogd worden, of simpelweg in een dunne laag op een bord staan. Zet ze ergens in het donker (waar ze geen of weinig zonlicht krijgen), maar wel ergens met goede lucht ventilatie. Het is van uiterst belang dat deze gaan drogen, en NIET schimmelen. Sommige mensen maken maceraten ook van verse plant(del)en. Dit leidt tot een grotere kans schimmelvorming, dus dit zou kunnen, maar ik raad het zelf af.

3) maak een maceraat door de gedroogde bloemen (of bloem blaadjes- allebei is prima) in een schone pot olie te zetten. Gebruik gesteriliseerde glazen potten.

4) laat dit tenminste 6 weken macereren. Het mag natuurlijk langer blijven macereren!

5) na 6 (of meer) weken, zeef jouw bloem(blaadjes) uit de olie, en de olie dat je nu hebt is calendula maceraat.

6) weeg de olie, en maak een plan voor het aantal grammen calendula zalf dat je wilt gaan maken. Controleer dat jouw potjes schoon en gesteriliseerd zijn.

7) weeg jouw was van keuze. Bijenwas of candelilla was zijn vaak gekozen voor een zalf. Je kan de verhouding 1:6 gebruiken, waar je heb 6 delen olie voor elke 1 deel was. Voor beste resulaten, meet het gewicht in plaats van volume.

8) smelt de bijenwas au bain marie, en wanneer het gesmolten is, voeg de calendula maceraat aantoe. Dit goed roeren, en in potjes gieten.

9) laat afkoelen, en daarna lekker smeren!

10) Qua houdbaarheid, gebruik altijd je eigen gezond verstand: als het ruikt of ziet er niet goed uit, gooi het weg. Verder, gebruik de houdbaarheid van jouw olie als de houdbaarheid van jouw zalf.

Extra tip

Extra tip: voeg een beetje Vitamine E toe. Vitamine E olie is een natuurlijke preservatief, en voedzaam voor jouw huid!

Weet je dat je op deze manier een maceraat kan maken van zo goed als elke plant? Denk aan lavendel, kamille, smeerwortel... de mogelijkheden zijn eindeloos, en allemaal uit jouw eigen tuin als je wilt! Veel plezier!

Geen zin om het zelf te maken?

Dan zit je op het goede adres. Calendula olie heb ik met veel aandacht en liefde verwerkt in mijn witte zalf. Natuurlijk is calendula niet de enige ingredient in deze zalf, maar het is zeker een belangrijk onderdeel ervan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.