Wat zijn de voordelen van zink zalf?

Gepubliceerd op 25 juni 2024 om 11:09

Wat is zink?

Zink is een mineraal, net zoals calcium, magnesium en ijzer. Het komt in de aardkorst voor, voornamelijk in ertsen. Het wordt verwerkt tot verschillende soorten zink die op verschillende manieren ingezet wordt.

Zink wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar is een belangrijke mineraal die het lichaam ondersteunt door een brede variatie van werkingen. Zink is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem en stofwisseling. Het remt ontstekingsprocessen en bacterie groei. Zink draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en herstel, inclusief jouw snel-groeinde huid cellen! Het lijst gaat door, maar je begrijp waarschijnlijk het punt. Zink is zeer ondersteunend voor het lichaam op meerdere vlakken.

Zink is een mineraal die het lichaam ondersteunt. Belangrijk voor immuunsysteem, stofwisseling, ontstekings-remmend en bacterie-remmend.

Zink komt in kleine hoeveelheden in veel verschillende voedingsmiddelen voor. Vis, schelpdieren (vooral oesters, krab, garnalen en mosselen), vlees (vooral rundvlees, lamsvlees, kalkoen en varkensvlees), peulvruchten (vooral kikkererwten en linzen) en veel nogen zaden en pitten (zoals hennepzaad, pompoenpitten, cashewnoten en sesamzaad) bevatten veel zink. Verder zit er zink ook in graanproducten, kaas, aardappelen en eieren. Zink is vaak als voedingssupplement ingenomen om het hele lichaam te ondersteunen, maar zink is ook een ster van een ingredient om uitwendig op de huid te gebruiken.

Wat is zink zalf?

Zink zalf is simpelweg een zalf waar zink een bestanddeel van is. Dit is bijna altijd in de vorm van zink oxide. Zink oxide is een witte poeder dat geeft de spierwitte kleur aan zink zalf. Misschien het bekendste vorm van zink zalf is sudocrème. Verder, wordt zink vaak in zonnebrandcrèmes verwerkt, vooral bij natuurlijke zonnebrandcrème. Zalf is een soort crème of lotion dat geen water bevat. Dit betekent dat het alleen op basis van boters en olieën gemaakt is. Zalf is dus vet, en soms is dat juist gewenst bij huidproblemen.

Vette zink zalf

Zink zalf op de huid

Heb je weleens google gevraagd wat de voordelen van zink zalf zijn op de huid? Het zal je misschien verbazen. Bij deze een paar bekende eigenschappen van zink:

- anti-inflammatoire: ontstekings-kalmerend, roodheid en zwelling verminderen

- antimicrobiële: het remt bacterie groei op het huid oppervlak

- draagt bij aan het proces van celvernieuwing: dus het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid

- antioxidant: zink beschermt cellen tegen vrije radicalen

- sterk verzachtend: daardoor wordt zink vaak toegepast bij jeuk

- beschermend voor de huid: de poeder (helemaal als het non-nano is) blijft op het oppervlakkte van de huid en creërt een beschermende laag.

- licht uitdrogend: bij overmatige vocht, brengt de vocht terug in balans

- jeuk-stillend en huid verkoelend

Bijwerkingen & contra-indicaties

Zelfs met natuurlijke producten kunnen er soms bijwerkingen zijn, dus wees oplettend ook bij gebruik van natuurlijke zink zalf en andere natuurlijke huidverzorgingsproducten! Zink in de vorm van een zalf of lotion heeft vrijwel geen bijwerkingen! Zink kan ook aangebracht worden net zo vaak als gewenst.

Zink in poeder vorm, is wel gevaarlijk wanneer het ingeademd is in de longen, dus als je met een zink poeder werk, zorg dat je een mondkapje of sjaal draag om de voorkomen dat de zink poeder in jouw longen terecht komt. Maar als het "gemengd" is in een vloeibare lotion of harde zalf, zijn er verder geen bijwerkingen van de zink zelf.

Verder, er zijn geen bekende contra-indicaties voor gebruik van zink. Net zoals met elke ingredient, er is altijd de mogelijkheid dat iemand een allergie heeft voor zink, maar een contactallergie voor zink treed alleen in de hoogste uitzonderlijke gevallen op.

Ook interessant is dat zinkoxide mag zo vaak op de huid aangebracht als gewenst is. Het is zo goed als onmogelijk om teveel zink op de huid aan te brengen.

Natuurlijke zink zalf

Door de brede variatie van eigenschappen van zink, en de extreme lage risico's en bijwerkingen, is zink zalf  een extreem multifunctioneel, veilig en effectief soort zalf om te gebruiken bij heel veel huidproblemen, bij mensen van elke leeftijd, en het kent vrijwel geen beperkingen. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van de andere ingredienten in de zink zalf. Let wel goed op de ingredientenlijst, want er zijn genoeg zink zalf tubes die ook vol petroleum jelly of troep zijn. Als je een natuurlijke zink zalf zoek, met alleen 100% natuurlijke ingredienten, misschien is mijn  witte zalf iets voor jou!

Natuurlijke zink zalf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.