Je heb dus je eerste zalf gemaakt, van kokos olie en essentiële oliën. Top! Leuk!
Na gebruik van dit zalf, heb je waarschijnlijk ontdekt dat kokosolie heeft een smeltpunt van 24-26 graden, wat maakt het best onstabiel in onze klimaat. Het is of hard, of vloeibare... niet echt smeerbare. Nu is het tijd om een verbetering te bedenken. Iets wat meer “smeert” in plaats van op je huid gaat “smelten.” Nu is je kans om een beetje onderzoek te gaan doen, over wat je wil bereiken met je zalf.
* Tip 1: kies één nieuwe grondstof per zalf, om mee te experimenteren. Zo leer je elke grondstof een beetje kennen, en zie je wat voor invloed het heeft op je zalf. *
Wat is het doel van je zalf? Als het is voor droge huid of lippen, of zonnenbrandcrème, ik zou bijenwas kiezen. Bijenwas bied een soort van bescherming aan je huid, en het maakt zonnebrandcrème waterresistente. Als het doel van je zalf is om een oude lotion te vervangen, dan kies voor een boter als tweede grondstof om mee te experimenteren.
*Tip 2: Onderzoek. Bedenk wat je doel is voor je zalf, zoek online of in boeken voor zalf recepten of grondstoffen dat mensen gebruiken, en je zal vast snel een lijst kunnen maken van welke grondstoffen je wil allemaal proberen.*
Kies je bij voorbeeld bijenwas voor je tweede zalf. Kokos olie, met een beetje bijenwas. Als je halfhalf doe, word het een perfecte lippenbalsem. Doe dus minder bijenwas dan kokosolie. Boters zijn meer constant, als het om smeerbaarheid gaat. Shea Boter word dan voor mij een goeie derde basis grondstof.
*Tip 3: Houd een receptenboek. Schrijf ALLES op- vooral de hoeveelheden van alle ingrediënten. Als je ontdek dat je wil iets klein aanpassen, is het hiermee makkelijk.*
Als je heb al één zalf gemaakt, dan kan je waarschijnlijk zelf al een verbetering bedenken. Nu word het zo leuk! Als ik online zoek, vind ik altijd meer vloeibare oliën dat ik wil gebruiken. Ik begon met calendula voor eczeem en vitamine E olie als natuurlijke conserveermiddel. Er zijn ZO veel vloeibare oliën dat je kan van kiezen... gefractioneerde kokos olie, amandelolie, calendula, rozenbottel, jojoba. Eerlijk gezegd, ik weet niet als ik zou een verschil merken tussen een zalf met gefractioneerde kokosolie of amandelolie. Voor mij gaat het hier om wat ik graag wil bereiken met de zalf zelf, en welke oliën zijn hier goed voor.
*Tip 4: Koop een precisie weegschaal die kan 0.01g wegen, EN Maak mini-hoeveelheden*
Toen ik begon met zalfjes maken, ik vond recepten met de americaanse "cups". Iets van 1/4c shea boter, 1/2c kokos olie ezv. Dus dat heb ik gedaan. Nooit meer. Dat is ZOOOO veel zalf je zal het bijna nooit opmaken (behalve als je wil je hele lichaam dagelijkse insmeren, dan is het prima.) Eigenlijk het is prima om zoveel te maken, maar ik zou het nooit aanraden om dat in het begin te doen. Misschien vind je je eerste zalfjes helemaal niet fijn, en het opmaken van één voelt een beetje als een klusje (maar je wil het toch opmaken om die dure oliën niet te verspillen.) Als je een kleine hoeveelheid maakt, maak je veel sneller je zalfje op en kan je snel een nieuwe recept proberen. Als je werk met zulke kleine hoeveelheden, het is dus heel handig om een precisie weegschaal te kopen. Het neemt niet veel ruimte, en spaart je wel als het om je grondstoffen gaat.

Veel zalf-maken plezier!!
Reactie plaatsen
Reacties